X

Türkiye İstanbul Sözleşmesi’nden çekildi

Türkiye Cumhuriyeti Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nden çekildi. Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi ya da bilinen adıyla İstanbul Sözleşmesi, 11 Mayıs 2011’de İstanbul’da Avrupa Birliği ülkeleri ve 45 ülke tarafından imzalanmıştı.

İstanbul Sözleşmesi bir insan hakları sözleşmesi gözüyle bakılan ve kabul edilen bir anlaşmadır. Bu açıdan bakıldığında kadına şiddetin bir insan hakkı ihlali olarak görülmektedir. İstanbul Sözleşmesi’nin içeriği, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla yapılacak mücadelelerde temel standartları ve devletlerin yükümlülüklerini içermekteydi. Kısaca özetlenirse İstanbul Sözleşmesi aşağıdaki noktaları kapsamaktadır:

  • Devlet kadına yönelik her türlü şiddete karşı bunu yaşayanları korumak ve şiddet iddialarını araştırmak ve faillerini kovuşturmalıdır.
  • Devlet kadına şiddet faillerini evden uzaklaştırmak ve şiddete maruz kalanları korumalı ve desteklemelidir.
  • Devlet, kadınlar ve erkekler arasında eşitliği teşvik etmelidir.
  • Devlet, şiddet mağdurların tazminat talebinde bulunabilmesini sağlamalıdır.
  • Devlet, ilgili tüm kurumları, sivil toplum kuruluşları ve diğer paydaşların şiddete uğrayanları desteklemek ve onları korumak için koordine edecek bir yaklaşım sergilemelidir.
    onları daha fazla şiddetten koruyun.
  • Şiddete maruz kalanlar hakları konusunda bilgi sahibi olmalı ve 7/24 telefon yardım hatları gibi destek hizmetlerine erişimleri sağlanmalıdır. Bunun için danışmanlık hizmetleri ve sığınma evleri gibi yardım ve destek alabileceği alanlar kurumlar hakkında bilgilendirilmelidir.
  • Polis, jandarma ve adalet sistemine, ilgili devlet ve sivil kurumlarına şiddet mağdurların haklarını sağlamaları ve daha fazla zarar görmelerinin nasıl önleneceği, nasıl yardımcı olacakları konusunda eğitim verilmesi sağlanmalıdır.