X

Sağlıklı bir diyet için; karnabaharın faydaları

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte karnabaharlarda market ve manav tezgahlarında yer almaya başladı. Ana vatanı Doğu Akdeniz olan karnabahar, turpgiller ailesinden mineral ve vitamin bakımından oldukça zengin bir sebzedir. Pişirme esnasında ortaya çıkan hoş olmayan koku nedeniyle birçok kişi tarafından tüketilmek istenmez. Ancak kokusuna karşın faydaları saymakla bitmez. Bu nedenle karnabaharın sonbahar ve kış aylarında hafta birkaç kere mutlaka tüketilmesi önerilmektedir. Bu yazımızda özellikle fosfor ve C vitamini deposu olan karnabaharın faydaları nelerdir birlikte göreceğiz.

Makalede neler var?

Karnabaharın faydaları nelerdir?

Karnabahar zengin bir vitamin ve mineral deposudur. Karnabahar A, C ve B vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demir içerir. Ayrıca lifli yapısı ile karnabaharın faydaları kalp sağlığından bağışıklığa kadar geniş bir alana yayılmıştır.

Tokluk hissi verir

Bol lifli bir besin olmasının yanında karnabahar aynı zamanda oldukça düşük kalorili bir besindir. Standart bir karnabahar yemeği 110-120 kalori civarındadır. Zengin lifli yapısı nedeniyle tokluk hissi verir ve kilo kontrolüne yardımcı olur. Bundan dolayı da diyetlerde rahatlıkla menüye dahil edebilirsiniz.

Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar

Zengin potasyum içeriği ile kan basıncının dengeler. Yine zengin içeriği sayesinde antioksidan ve anti-inflamatuar etkisi göstererek kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar.

Kan şekerini dengeler

Karnabahar diyabet yani şeker hastalarının tüketmesi gereken bir sebzedir. Yüksek lif ve zengin içeriği sayesinde kan şekerini dengeler, dalgalanmalara engel olur.

Sindirimi rahatlatır

Zengin lifli yapısı ile sindirim ve bağırsak hareketlerini düzenler, sindirimi rahatlatır, kabızlığa engel olur. Kronik kabızlık sorununa olan kişilerin mutlaka haftada en az birkaç kere tüketmesi gereken bir sebzedir. Bunun sonucunda kronik kabızlığın uygun ortam sağladığı kalın bağırsak kanseri riskini de azaltır.

Enfeksiyonlara karşı koruma sağlar

Karnabaharın zengin içeriğinin yanında yaprakları da bol miktarda E vitamini içerir. Karnabahar yemeklerine yapraklarının eklenmesi enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.

Detoks etkisi yaratır

Karnabahar detoks etkisi yaratarak vücudun toksinlerin atılmasını sağlar. Özellikle karaciğer, bağırsaklar ve böbreklerin toksinlerden arındırılmasına yardımcı olur.

Karnabahar nasıl tüketilmeli?

Karnabaharın en yaygın tüketim şekli karnabahar yemeğidir. Ayrıca fırında veya kızarma şeklinde de karnabahar yemekleri yapılabilir. Buharda pişirme şekli de karnabaharın faydalarını üst düzeye çıkartır. Buharda pişirme ile karnabaharın içeriğinde olan vitamin ve mineral kayıpları da en az düzeye indirilmiş olur. Dolayısıyla sağlık için önerebileceklerimiz klasik karnabahar yemeği veya buharda pişirilen karnabahar yemekleridir. Buharda pişirilen karnabahar sarımsaklı yoğurt, sızama zeytin yağı ve baharatlarla gerçekten tam bir şifa ve lezzet kaynağıdır. Gaz veya benzeri sindirim şikayeti olanlar için karnabaharı yemeğinin üzerine kimyon ilave edebilirler.

Aşırı karnabahar tüketimi zararlı olabilir

Her şeyde olduğu gibi karnabaharın da gereğinden fazla tüketilmesi faydadan çık zarar getirebilir. Aşırı karnabahar tüketimi sonucunda;

  • Şişkinlik ve gaz gibi sindirim sorunlarına yol açar.
  • Hassas ciltleri için alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir.
  • Böbrek taşı oluşmasına neden olabilir.
  • Tiroid hormonu eksikliğine yol açabilir.
  • Ayrıca gut hastalarının da dikkatli ve ölçülü karnabahar tüketmeleri gerekir.