X

Abidin Müslim Baysal’dan; Resim Sanatında Deformasyon

Sanatçı Abidin Müslim Baysal’ın “Resim Sanatında Deformasyon” adlı kitabı yayımlanarak kitapçı raflarında ve internet sitelerinde yerini aldı. Baysal’ın kitabının sunu bölümünü, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Profesör Doktor Aydın Ayan, arka kapağını ise Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi’nden Prof. Dr. Nur Gökbulut yazmıştır.

Prof. Dr. Nur Gökbulut arka kapakta şunları yazmıştır:

“Dr. Abidin M. Baysal’ın “Resim Sanatında Deformasyon” adlı kitabı, uzun bir araştırma sürecinin ve derin bir bilgi birikiminin sonucunda, temiz ve akıcı bir anlatım diliyle ortaya konmuş, çarpıcı örneklerle zenginleştirilmiş, alandaki önemli boşluklardan birini dolduracak nitelikte, çok değerli bir başucu kitabı, zevkle okunacak bir kaynak olmuştur. Kendisini kutluyorum.”

Resim Sanatında Deformasyon

Medeniyetimizin yaratıcı öznesi olan insan, kendi varlığını ifade edebilmenin en etkili yolu olarak sanatı icat etmiştir. Genel olarak bütün sanat disiplinleri ve özelde resim sanatı için en temel tema binlerce yıldır insan olmuştur. Resim sanatında insan figürü, konu olarak ilk ele alındığı ve resim sanatının başlangıcı olarak kabul edilen mağara duvar resimlerinden günümüze kadar görselleştirilmeye, çizilmeye ve boyanmaya devam etmiştir. Bu gerçeklikten yola çıkarak bu kitapta resim sanatında insan figürünün,  genel tarihsel seyri içerisinde geçirmiş olduğu aşamalar, primitif sanattan günümüz sanatına kadar olan evreleriyle ele alınmıştır. Özel olarak ise insan figürü “deformasyon”(biçim bozma), “stilizasyon” ve “idealleştirme kavramıyla birlikte değerlendirilmiştir.

Yapıtlarında deformasyonlar gerçekleştiren sanatçıların bu eylemleri, bilinç düzeyinde ve onun ruhsal arka planını oluşturan ana etmenler, nesnel ve öznel şartlar ışığında örnekleriyle incelenmiştir. Ayrıca insan figüründe deformasyonların gerçekleştirilmiş olduğu bu eserler, yapıldıkları dönemin sanat akımları içerisindeki yerleri açısından da değerlendirilmiştir. Son olarak “deformasyon” eyleminin, yazarın resim çalışmaları üzerinden değerlendirilmesi yapılmıştır.