X

Meme Kanseri Nedir?

Meme kanseri 200’den fazla türü olan kanser hastalıklarından birisidir. Kadınlarda görülen kanserlerin yaklaşık üçte birini meme kanseri oluşturmaktadır.

Her bir kanser türünün kendine göre davranışları vardır ve kanser çeşidine göre farklılıklar gösterebilirler. Ancak neredeyse bu hastalıkların tamamında bazı ortak belirti ve seyirler vardır. Bu nedenle bu hastalıklara genel olarak kanser denir.

Kanser hastalıklarında kontrolsüz bir şekilde çoğalan hücreler bir kitle oluşturur. Ur veya tümör adı verilen bu kitle hangi organdaysa anormal bir şekilde büyümeye başlar. Büyüyen bu kitle ilgili organın da yapısını bozmaya başlar, kan veya lenf yoluyla da diğer organlara gitmeye başlar. Metastaz adı verilen bu yayılma ile kanser diğer organlara, kemiğe ve vücudun diğer bölümlerine de sıçrar. Bazı kanser türlerinden farklı olarak meme kanseri, genetik bir hastalık olarak değerlendirilmez genellikle.

Meme kanserinin belirtileri nelerdir?

Memede bir kitlenin varlığı en önemli belirtidir. Büyüyen hücreler tarafından oluşturulan tümörün ilk zamanlarda dışarıdan veya elle muayene ile anlaşılması güçtür. Fakat her kanser türünde olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhis çok önemlidir. Erken teşhis ise ancak mamografi, ultrasonografi gibi tarama yöntemleri ile mümkündür. 40 yaşından itibaren her kadının meme ultrasonu ve mamografi taraması yaptırması, meme kanserinin erken teşhisi için hayati öneme sahiptir.

Meme başındaki kanamalar, çökmeler veya içe çekilmeleri ile simetri ve şekil bozuklukları da diğer belirtilerdir, ancak kitleye nazaran daha az sıklıkla görülen belirtilerdir.

Meme derisindeki kızarıklıklar ve bozulmalarda yine meme kanseri belirtisi olarak değerlendirilebilir. Memede ödem oluşması ve portakal kabuğuna benzer bir görünüm göstermesi de başka bir belirti olarak görülebilir. Ayrıca koltuk altı lenf bezlerinin büyüyerek koltuk altında kitle oluşturması da yine belirtilerin arasında yer almaktadır.

Meme kanseri nasıl tedavi edilir?

Öncelikle şunu söyleyebiliriz, meme kanseri erken aşamalarda fark edilirse tedavisi çoğu kanser türüne göre daha kolay bir hastalıktır. Günümüzde tıpta yaşanan gelişmeler neticesinde meme kanseri hızla ve başarıyla tedavi edilmektedir.

Meme kanserinin tedavisi hastanın yaşına, tümörün yapısına, tipine ve büyüklüğüne, hastalığın hangi aşamada olduğu gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.

Günümüzde meme kanseri tedavisi için 3 temel araç vardır:

1. Cerrahi tedavi, yani ameliyat ile tümörün ortadan kaldırılması,
2. İlaç tedavisi, yani kemoterapi,
3. Işın tedavisi, yani radyoterapi.
Bu üç yöntem de kendi içlerinde çeşitlenmektedir. Hastanın ve hastalığın durumuna göre bunların sırası değişebilmektedir. Ancak özellikle son yıllarda ilaç tedavisi daha fazla öne alınmaya başlandı. Bunun sebebi ise öncelikle tümörü küçültmeye çalışmak, daha sonra ameliyat ile tamamen ortadan kaldırmaktır. Genel olarak %80 oranında ameliyatlar memenin tamamen alınması şeklinde değil, küçültülen tümörlü bölgenin alınması ile yapılmaktadır. Bu ameliyatlara meme kanseri tedavisinde meme koruyucu cerrahi adı verilmektedir.
Mastektomi yani memenin tamamen alınması ise memenin korunmasının mümkün olmadığı durumlarda uygulanmaktadır. Yine günümüzde çoğunlukla, alınan meme yerine silikon protez memeler konmaktadır. Bu şekilde hastanın ameliyattan memesiz olarak uyanmaması sağlanmaktadır. Bu yöntem hastaya en azında psikolojik olarak da bu zor sürecin adaptasyonuna yardımcı olmaktadır.