X

Klozet Kapağı Neden Kapatılmalı?

İstediğiniz kadar tuvaletinizi, banyonuzu temizleyin, klozeti ve kapağını çamaşır sularıyla dezenfekte edin. Eğer sifonu çektikten sonra klozetin kapağını kapatmıyorsanız tuvaletinize veya banyonuza bakterilerin dağıtımını kendiniz yapıyorsunuz demektir.

Tuvaleti kullandıktan sonra sifonu çeker ve tuvaletin içine litrelerce su akmasını sağlarız. Suyun klozetin içine akması esnasında su partikülleri şiddetle çarpışırlar. Bu çarpışmanın etkisiyle de havaya saçılan su partikülleri 5 metre kadar çevreye saçılırlar. 5 metrelik bir çevre tüm banyo veya tuvalet, hatta kapı açıksa evin diğer bölümlerine de dağılması demektir.

En azından banyo ve tuvaletimize yayılan su partiküllerinin içinde neler vardır? Tabii ki bakteriler yani dışkı, idrar ve koli basili, ve benzeri… Dolayısıyla bunlar banyo ve  tuvaletimizdeki yüzeylere ve eşyalara yerleşmeye başlarlar. Diş fırçasından havluya kadar her yere ve her eşyaya yapışıp yerleşen bu bakterilerin varlığını düşünmek bile iğrenç, değil mi? Bunların sağlığımıza verdiği zarardan hiç bahsetmek istemiyoruz bile.

Klozet kullanılmadığı zaman da mutlaka kapağı mutlaka kapalı tutulmalıdır. Özellikle banyoda bulunan klozetlerde, banyo esnasında ortaya çıkan sıcak ve nemli hava, klozet içerisindeki bakterilerin daha da çoğalmasına ortam hazırlar.

Sonuç olarak, aile bireylerinin ve özellikle çocukların sifonu çekmeden önce klozet kapağını kapatmaya alıştırmak ve bunun nedenini güzelce anlatmak faydalı olacaktır.