X

Kilo vermek için magnezyum nasıl alınır?

Magnezyum, karbonhidratların, proteinlerin ve yağların metabolizması gibi yüzlerce hayati fonksiyonun düzgün bir şekilde yerine getirilmesi için gerekli olduğundan vücudumuzda temel öneme sahip bir mineraldir. Bu önemli mineral, sinir sisteminin sağlığını iyileştirmek ve korumak, kramplarla,  yorgunlukla savaşmak için de faydalıdır. Ancak faydaları burada bitmiyor. magnezyum diyet yapanlar içinde oldukça faydalı bir mineraldir. Yazımızda magnezyumun diyet yapanlar için neden gerekli olduğunu açıklıyoruz.

Yeme alışkanlıklarınızı değiştirmek ve egzersiz yapmak, fazla yağları yakmak ve kilo vermek için çok önemlidir ve bu zaten herkesin bildiği bir noktadır. Harcadığımız çabaların, yani diyet ve egzersizlerin sonuçları optimize etmek istiyorsak, herhangi bir magnezyum eksikliği olup olmadığını ve bunun doğru şekilde nasıl entegre edileceğini kontrol etmek için doktorumuza danışmalıyız.

Örneğin egzersiz yapıyorsak, doğru miktarda magnezyum almamız önemlidir çünkü enerji üretmeye, kan şekeri seviyelerini düzenlemeye ve daha zinde hissetmek için vücudun gerekli kimyasal reaksiyonlarını başlatmaya yardımcı olan bir unsurdur magnezyum.
Magnezyum ayrıca sinir sistemine de etki eder ve daha iyi uyumamıza yardımcı olur. Uyku eksikliği strese ve dolayısıyla yağ birikimini destekleyen kortizol (stres hormonu) artışına neden olur.

Magnezyum bakımından daha zengin besinler
Magnezyum eksikliğinden mustarip olmadığımızdan emin olmak için bu mineral yönünden zengin besinlerin tüketimini arttırmanız gerekiyor. Magnezyum bakımından zengin besinleri sizler için listeliyoruz:

Tohumlar: Magnezyum içeren en zengin besindirler ve bu nedenle tüketiminin artırılması önerilmektedir. Örneğin, kabak çekirdeğinin 100 gramında 592 mg magnezyum, 100 gr susam tohumunda  360 mg, 100 gr ayçiçeği tohumunda ise 340 mg magnezyum bulunur.

Baklagiller: Diyetimizde asla eksik olmamalı ve haftada en az 3 kez yemeliyiz. Soya 100 gramında 240 mg magnezyum vardır. 100’er gram nohut ve beyaz fasulye 160 mg, bezelye ise 123 mg içerir. Bunları birkaç damla limon yağı ile birleştirirsek magnezyum çok daha daha iyi emilecektir.

Badem ve kaju fıstığı: Önemli magnezyum kaynaklarıdır. Badem, 100 gram başına 258 mg magnezyum, 100 gram kaju fıstığı ise 250 mg  magnezyum içerir. Yer fıstığı, antep fıstığı ve ceviz de magnezyum içeriği bakımından oldukça zengin besinlerdir.

Tam tahıllar: Yulaf 100 gramında 144 mg içerir, ancak maalesef fitik asit (bitki tohumlarında bulunan bir madde) de içerdiğinden magnezyumun emilmesini biraz daha zorlaştırır.

Sebzeler: Pazı ve ıspanak magnezyum açısından en zengin iki sebzedir (sırasıyla 90 mg ve 80 mg), ancak genel olarak tüm yeşil yapraklı sebzeler sağlığınız için çok faydalıdır. Bunların içerdiği vitamin ve minerallerin azalmaması için buharda pişirilmesi özellikle tavsiye edilmektedir.

Kombu deniz yosunu: Magnezyum açısından en zengin besinler arasındadır ve 100 gramı yaklaşık 920 mg içerir.