X

İnterseksüellik nedir, ne anlama geliyor?

İnterseksüellik , interseksüel ne demektir, sorusu son zamanlarda sıkça duyulmaya başlandı. Erkek ya da kadın ya da hiç biri olmamak, yani hem erkek hem de kadın cinsel özelliklerini arz etmek demektir kısaca interseksüellik. İnsan çocukluğundan itibaren hayatı ve insanları kategorilere göre ayırmaya programlanmış; erkek ya da kadın. Bunlardan başka başka bir seçenek yok doğal kurguda. Ancak bu şekilde düşünmek günümüzde bazı insanların dışlanması demek oluyor, çünkü bugün artık kendilerini interseksüel olarak ayrı bir sınıfa koyan insanlar var.

İnterseksüellik nedir, ne anlama geliyor?

İnterseksüel bireyler, erkek ve kadın arasındaki geleneksel cinsiyet ayrımına uymayan farklı iç ve dış cinsel özelliklere sahip kişilerdir. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’ne göre, interseks bireyler “erkek veya kadın bedenlerinin tipik tanımına uymayan” bir vücuda sahiptir. Bu tür zıt karakterler, erkeklerde ve kadınlarda olan kromozomlarıa gonadlara (yumurtalıklar ve testisler gibi), cinsel organlara ve seks hormonlarına sahip olabilirler. Burada şu soru akla geliyor; interseksüellik bir hastalık mıdır? Cevap net olarak hayır! Akla gelen bir diğer soru ise interseksüellik üçüncü bir cinsiyet midir? Bunun da cevabı hayır. İnterseks bir birey kendini kadın veya erkek olarak da tanımlayabilir.

Bu aslında oldukça hassas ve karmaşık bir konudur. Öncelikle interseksüellik kendisini farklı şekillerde gösterdiği ve doğumdan itibaren dışarıdan net bir şekilde görünmediği için fark edilmesi ve anlaşılması zor olan bir durumdur. Örneğin hormonal interseks genellikle ergenlik çağında ortaya çıkarken, kromozomal interseks ancak uygun tıbbi testler sayesinde doğrulanabilir. Bu nedenle, bazı interseksüel bireyler kendilerinin interseksüel olduklarının bile farkında olamayabilirler.

Uzmanlara ve yapılan araştırmalara göre, interseks özelliklere sahip bireyler, dünya genelinde nüfusun %0,5 ila %1,7’si arasında geziniyor. Bu ise, dünyada yaklaşık 30.000.000 interseksüel insan olduğu anlamına gelir.

İnterseksüellik cinsel bir yönelim değildir.

Cinsiyet kimliği veya cinsel akışkanlık (cinsel yönelimlerde olabilen değişiklikler) gibi cinsellikle ilgili konularda önceki yıllarla karşılaştırıldığında hatırı sayılır bir açıklık olsa da, çoğu zaman bazı kavramların karıştırıldığını görüyoruz. İnterseksüellik, biyolojik cinsiyetin bir varyasyonudur. Bir kişi interseks olmayı seçmez, o şekilde doğmuştur. Bu ise, interseksüellerin aynı zamanda heteroseksüel, homoseksüel, panseksüel (her iki cinse de ilgi duyabilme) vb. olabileceği anlamına gelir, yani interseksüelite onları belirli bir cinsel yönelimden alıkoymaz veya onları belirli bir yöne doğru itmez. Diğer yandan interseks olmak belirli bir cinsiyet kimliği taşımaz. Yani interseks insanlar sonradan, doğduklarından farklı bir cinsiyet kimliğine de sahip olabilirler.

İnterseksüellerin karşılaştığı zorluklar

İnterseksüellerin vücutlarında bazı durumlar dışında belirgin bir sağlık sorunları yoktur. Özellikle çocukluk döneminde, cinsellik sorunu ve cinsellik teması hâlâ gizemliyken, bu çocuklar kendileriyle diğer çocuklar arasında herhangi bir fark algılamazlar. Pek çok inteseks genç, ergenlik döneminde, kromozomlar, hormonlar ve cinsiyet çeşitliliği kavramlarını tam olarak anlamaya başlayabildikleri zaman ancak kendi özel biyolojik durumlarını keşfederler.

İşte asıl zorluklar tam da bu andan itibaren başlar. Çoğu interseksüel, özellikle cinsel özelliklerini daha önce bahsettiğimiz geleneksel kategoriye getirmek için cerrahi ve/veya hormonal tedavilerle tedavi edilmeye çalışılır. Bu tür operasyonların sonucunda da maalesef cinsel alanla ilgili olanlar da dahil olmak üzere hayatın çeşitli yönlerini etkileyen travmalar ortaya çıkabilir. Ayrıca interseksüllik için yapılan tedaviler başka kalıcı önemli rahatsızlıklara da yol açabileceği öngörülmektedir. Tıp dünyasında bu konu hâlâ tartışılmaya devam edilmekte olup henüz tam bir mutabakat sağlanmış da değildir. Denildiği gibi, interseksüellik bir yönelim belirlemez. Ancak interseks bireylerin yaşadıkları tıbbi damgalama nedeniyle tatmin edici bir cinsel yaşam sürmeleri biraz daha zor olacak ve biraz daha uzun zaman alacaktır.