X

Hayalleri somutlaştırmak mümkün mü?

Kocaman bir EVET

İlk yazımda bunun yöntemlerinden birinin mandala olduğundan bahsetmiştim. Bugün oradan devam edelim.

Mandala pek çok çeşitte ve pek çok şey için çizilebilir. Önce içimizdeki bizi rahatsız eden duyguları ve hisleri kâğıda dökelim.

İhtiyacınız olan malzemeler, herhangi bir kâğıt, kurşun kalem, renkli kalemler, pergel, cetvel, açı ölçer. (Silgi kullanmıyoruz.)

Mandala ruhun kağıda yansımasıdır. Nasıl hayatımızda yaşadığımız hiçbir anı silemiyoruz, mandalamızı da çizerken bu sebeple silgi kullanmıyoruz. Günlük hayatımızda da bir şeyleri silemeyip dönüştürebiliyoruz. Bütün sebep bu yani.

İkinci önem verdiğim başkalarının çizdiği mandalaları boyamak. Çok eğlenceli gibi görünse de aslında başkasının kendi enerjisi ile çizdiği bir şeyi , daha doğrusu başkasının hangi ruh hali ile çizdiğini bilmediğiniz bir mandalayı boyuyor olmanız. Kendiniz çizin kendiniz boyayın. Sizin enerjiniz sizin niyetiniz, sizin kalbinizin yansıması olsun. Benim çizdiğim mandalaları evlerinde duvarlarına asanlar var. Onlar ne oluyor diyeceksiniz. Pi_artt ‘a yayınladığım mandalaları çizerken eğer bunu isteyen kişiyi biliyorsam mutlaka olumlu düşüncelerle mümkünse o kişinin niyetine odaklanarak, bolluk, bereket, sevgi niyet ederek çizimlerimi yapıyorum. İnsanız sonuçta, zihnim devreye girip günlük hayatla ilgili bir durum araya girdiğinde mutlaka o çizime ara veriyorum. Kopmama neden olan o hal geçtikten sonra devam ediyorum.

Mandalaların canlı olduğuna inanılıyor.

Tibet rahiplerinin yaptığı mandala örneği videosunu da yazının altına ekledik. Hoşunuza gidebilir. Rahipler kum ile yaptıkları mandalayı daha sonra bozuyorlar. Bu bize her şeyin geçici olduğunu gösteriyor. Hayat öyle “bu da geçer” diyerek devam ediyoruz.

Gelelim çizime

Kâğıdın ortasını buluyoruz. Soldan ve sağdan, yukarıdan ve aşağıdan cetvelden yardım alarak bunu yapabiliriniz. Merkezi bulup işaretledikten sonra, pergeli merkeze koyup içten dışa daireler çiziyoruz. Sayısı size kalmış. Daireleri açı ölçer kullanarak istediğiniz kadar parçaya ayırıyoruz.  Sonra içten dışa her bir bölüme istediğiniz desenleri çiziyorsunuz. Ben burada size desen, motif sembol örnekleri vermeyeceğim. Çünkü amacım ruhumuzun kâğıda yansıması. Sanat ve görsellik için yapılan mandalalarda internette çizilmiş yüzlerce şablon bulabilirsiniz. Felsefi boyutundaki arınma ve hayalleri somutlaştırma bölümüne daha yakın hissediyorum kendimi. Renklerle oynamaya bayılıyorum mesela. Boyamak için aklınıza gelebilecek piyasada satılan her boya uygun. Ben en çok kuru boya, suluboya ve akrilikleri seviyorum. Dilediğiniz gibi pastel veya keçeli kalemleri de kullanabilirsiniz.  Ve çizim bittikten sonra kontür kalemleri ile çalışmalarınızı netleştirip belirginleştirebilirsiniz. Gerisi sizin yönetmenize kalmış. Malzemeleri herhangi sanat malzemesi satan bir yerden edinmeniz mümkün. Yine de sorularınız olursa memnuniyetle cevaplarım.

Mandalada bir desenin aynısı yapmanız mümkün değil. O yüzden rahat olun. Baktığınız desenleri istediğiniz kadar minik desen bile  çalışsanız kendinize göre uyarlıyorsunuz. Bir çizdiğinizi bir daha aynısını da çizmeniz mümkün değil.

Bir şeye benzetmeye çalışmadan kendiniz olarak tüm saçmalama hakkınızı elinize alarak çizmeye devam edin.

Zaman sizi nereye götürürse oraya doğru gidin…

 

 

Pınar Türel

 

 

 

 

Tibet Kum Resmi Mandala ve Derin Felsefesi:
Tibet’teki kum resmi Mandala’yı  anlamak için videoyu izleyebilirsiniz:

Related Post