X

Haftanın Şiiri: Memleket İsterim

Bu haftanı şiiri Cumhuriyet Döneminin önemli şairlerinden Cahit Sıtkı Tarancı’dan Memleket İsterim’dir.

Cahit Sıtkı Tarancı

Edebiyat dünyasında Cahit Sıtkı Tarancı olarak bilinen şair, yazar ve çevirmen Hüseyin Cahit Tarancı 4 Ekim 1910’da Diyarbakır’da doğdu. İlköğrenimini Diyarbakır’da tamamlayan Tarancı daha sonra İstanbul’da Saint Joseph ve Galatasaray liselerinde orta öğrenimini bitirmiştir.

Anadolu Ajansı, Toprak Mahsulleri Ofisi ve Çalışma Bakanlığında çevirmen olarak çalışan Cahit Sıtkı Tarancı tedavi gördüğü Viyana’da 12 Ekim 1956’da zatülcenpten vefat etmiştir.

Şiirlerinde ağırlıklı olarak yaşam ve ölüm ile yaşama sevinci, aşklar, sevdalar ve çocukluk özlemi temaları üzerinde durmuştur. Fransız edebiyatından çeviriler de yapan Tarancı Ömrümde Sükût (1933), Otuz Beş Yaş (1946), Düşten Güzel (1952) adlı şiir kitaplarını yayımlamıştır. Ayrıca çeşitli hikâyeler de yazmış ve bunlar ölümünün 50. yılında Gün Eksilmesin Penceremde adıyla 2006 yılında yayımlanmıştır. Yine ölümünden sonra yayımlanan Sonrası (1957) ve Bütün Şiirler (1983) Tarancı’nın şiir diğer kitaplarıdır.

Dostlarına, arkadaşlarına ve aile üyelerine yazdığı mektuplarda Ziya’ya Mektuplar (1957) ve Evime ve Nihal’e Mektuplar (1986) adlı kitaplarda yayımlanmıştır.

 

Memleket İsterim

Memleket isterim
Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun;
Kuşların çiçeklerin diyarı olsun.

Memleket isterim
Ne başta dert, ne gönülde hasret olsun;
Kardeş kavgasına bir nihayet olsun.

Memleket isterim
Ne zengin fakir, ne sen ben farkı olsun;
Kış günü herkesin evi barkı olsun.

Memleket isterim
Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun;
Olursa bir şikâyet ölümden olsun.

Cahit Sıtkı Tarancı