X

Dua çiçeğinin bakımı nasıl yapılır?

Ev, ofis veya lobi, iç mekân dekorasyonu ve peyzajı amacıyla kullanılabilecek birçok bitki bulunmaktadır. Bu bitkiler iç alanları renklendirirler ve süslerler. Ayrıca ofislerde çalışanlar içinde şık ve doğal bir mekân ortamı sunarlar hem de gözlerini rahatlatırlar. Calathea bu bitkilerin arasında iyi bir iç mekan dekorasyonu seçeneğidir. Yapraklarını geceleri yukarı kaldırıp, sabahları indirmesi nedeniyle halk arasında dua çiçeği olarak da bilinir. Dua çiçeği nasıl bir bitkidir, dua çiçeği bakımı nasıl yapılır sizin için araştırdık?

Calathea (Dua çiçeği) bitkisi nedir?

Onlarca türü olan Calathea bitkisinin ana vatanı Orta ve Güney Amerika’nın tropikal bölgeleridir. Marantaceae ailesine ait çiçekli bitkilerin bir cinsidir. Yeşil geniş ve desenli yapraklı bitkilerdir ve tropik ormanlarda, ağaç diplerinde ve orman tabanlarında yetişirler. İç mekânlarda az ışık alan yerlerde saksı bitkisi olarak kullanımları tercih edilmişlerdir. Çoğunlukla beyaz, sarı ve mor renkli çiçekleri olan dua çiçeğinin bakımı da kolaydır. Ancak kötü haber, genelde iç mekânlar çiçek açmazlar, doğal ortamlarda çiçek açarlar.

Dua çiçeği bakımı nasıl yapılır?

Dua çiçeği bakımı az ışıklı ortamda yapılır.

Güzel çiçekler açan bu bitkinin büyütmesi ve bakımı bazı detaylara dikkat edilirse oldukça kolaydır. Doğal ortamları tropikal ormanlarda, ağaç dipleri olduğu için dolaylı ışığa ihtiyaç duyarlar. Yani direkt olarak güneş ışığına maruz bırakılmamaları gerekir. Doğrudan güneş ışığı yapraklarını yakabilir ve canlı renklerini kaybedip donuk gözükmesine yol açar. Ayrıca doğrudan güneş ışığı yaprakların lekelenmesine ve kurumasına da yol açar.

Sulamaya dikkat edilmesi dua çiçeği bakımı için önemidir. Tropikal bir bitki olduğu için nemi severler. Geniş yaprakları ile havadaki nemi emerler. Ancak fazla sulama bu güzel bitkiyi çürütecektir. Yani sulama sonunda saksıdaki toprağın üzerinde su birikmemesi gerekir. Sulama için şehir şebekesi suyu yani musluk suyu yerine damıtılmış su veya içme suyu kullanmak gerekir. Şehir suyundaki klor, flor gibi mineraller ve kireç bu güzel bitkiye zarar verecektir.

Tropik bir bitki olduğu için soğuk ortamları sevmez. 23-29 °C uygun ortam sıcaklığı olacaktır. Uygun sıcaklık aralığı olmadığı zaman yaprakları kıvrılır ve sonrasında da kurumaya başlar. İlkbahar, yaz ve son baharda çiçek açarlar ve bu dönemlerde gübrelenmeye ihtiyaç duyarlar. Sararmış yaprakların bir makas yardımıyla kesilmesinden başka budama ihtiyaçları yoktur.

Dip drenaj deliği olan bir saksı ve gözenekli toprak uygun olacaktır. Dış saksı nedeniyle dipte biriken su dua çiçeğinin çürümesine yol açabilir, aman dikkat!

Dua çiçeği ne kadar büyür?

Bu süre sahip olduğunuz Calathea bitkisinin türüne bağlıdır. Az ışık seven diğer bitkiler gibi büyüme hızları daha yavaştır. Uygun ortam ve doğru bakım ile 90 cm civarında yüksekliklere erişebilirler. Bu yükseklikten sonra büyüme duracaktır. Özet olarak uygun su, doğru sulama ve uygun sıcaklık ile doğrudan ışık almayan bir yer bu güzel bitkinin büyümesi ve bakımı için yeterli olacaktır.

 

 

 

 

 

Related Post