X

Deri Ayakkabı Bakımı Nasıl Yapılır?

Deri ayakkabılar gerek doğal bir malzemeden yapılmaları nedeniyle sağlıklı olmaları, gerekse de sağlam ve uzun ömürlü olmaları nedeniyle en çok tercih edilen ayakkabı türüdür. Deri ayakkabılar ayakların nefes alıp vermesini sağladığı için aynı zamanda sağlıklıdır da. Eğer deri ayakkabının kullanım gereken özen gösterilir ve bakımı gerektiği gibi da yapılırsa, deri ayakkabı çok daha uzun ömürlü olacak ve her daim yepyeni ve şık görünecektir.

Ayakkabı ve giyim eşyası olarak kullanılan deri organik bir üründür ve aynen ellerimiz ve yüzümüz gibidir. Nasıl ki cilde bakım yapılıyorsa, deri ayakkabıların bakımı da tıpkı cilt bakımı mantığıyla yapılmalıdır. Bu şekilde bakımı yapılan cildin kırışmaması gibi deri ayakkabılarda kırışmayacaktır.

Deri ayakkabı nasıl kullanılır?

Bakımı yapılan deri ayakkabı her zaman şık ve yeni olacaktır.

Gerçek bir deri ayakkabı öncelikle iki gün üst üste giyilmemelidir. Gün sonunda mutlaka ayakkabının içine bir kalıp konmalı ve ayakkabının formunun bozulmaması sağlanmalıdır. Bunun için gazete kâğıdı bile kullanılabilir. Birkaç sayfa gazete kâğıdı deri ayakkabınızın içine konulduğunda pek âlâ kalıp işlevini yerine getirecektir. Eğer bulabilirseniz sedir ağacından bir kalıp en iyisi olacaktır. Sedir ağacının yapısı nedeniyle gün boyu ayakkabıya sinen ter ve koku da giderilmiş olur.

Her ayakkabıda olduğu gibi deri ayakkabılarda bağcıkları veya fermuarı açıldıktan sonra ayaktan çıkarılmalıdır. Bu şekilde, yani bağcıkları bağlı ve fermuarı çekili deri ayakkabıyı giymek ve çıkarmak ayakkabının veya botun formuna zarar verecektir.

Deri ayakkabı bakımı

Öncelikle deri ayakkabının alındığı mağaza veya markanın önerdiği doğru bakım kremleri ve diğer bakım ürünleri kullanılmalıdır. Deri ayakkabı yağmurda su alır, bu normaldir. Eğer deri ayakkabınız su almıyorsa ayakkabınız gerçek deri değildir.

Kar veya yağmurla ıslanan deri ayakkabı kesinlikle soba veya kalorifer yanında kurutulmamalı,  mutlaka oda sıcaklığında kurutulmalıdır. Ayrıca deri bakım kremleri, spreyleri ve yağlarıyla da bakımı yapılmalıdır, tıpkı soğukta kırışan ellerin ve yüzün bakımının yapılması gibi…

Deri ayakkabılar yıkanmamalı veya çok ıslak bezle silinmemelidir. Deri ayakkabıların temizliğinde deterjan, sabun veya benzer kimyasallar da kullanılmamalıdır. Deri ayakkabılar, botlar veya çizmeler mümkünse at kılı bir fırçayla hafifçe temizlenmeli ve üzerindeki çamur lekeleri veya diğer kirler çıkartılmalıdır. Deri ayakkabı vazelin veya beyaz sirke ile kullanılarak parlatılabilir. Bir başka doğal parlatma yöntemi de muz kabuklarının içi ile deri ayakkabıyı ovalamaktır.

Yukarıda sayılan yöntemlerle deri ayakkabı aynı zamanda yumuşayacaktır da. Ayrıca hintyağı ile deri ayakkabıyı bir pamuk veya bez yardımıyla silmek hem ayakkabıyı yumuşatacak hem de parlatacaktır.