X

Anadolu’nun nesli tükenmekte olan türü : çizgili sırtlan

Genelde sırtlanların  Afrika’da yaşadığı bilinir. Ancak Anadolu’da da sırtlan popülasyonunun olduğunu biliyor musunuz; çizgili sırtlan. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) kategorilerine göre “Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi”nde yer alan bir türdür. Çizgili sırtlan, Güneydoğu Anadolu’nun hâlâ bazı bölgelerinde yaşamaktadır. Bu nadir hayvanların çeşitli doğa ve bilim kurumlarının yaptığı çalışmalarla ve çektikleri fotoğraflarla  hâlâ var oldukları ispatlandı. Yazımızın görseli olan fotoğraf ise Adıyaman’ın Besni ilçesi Fırat Havzası yakınlarındaki mağaralarda doğa fotoğrafçısı Musa Gürbüz tarafından çekilmiştir.

Kuzey Afrika, Anadolu ve Asya’nın bazı bölgelerinde (Arap Yarımadası, Batı Asya, Hindistan) yaşama savaşı veren bu nadir hayvan Afrika’daki kuzenleri olan kuzenlerine göre daha zarif ve atletik görünümlüdür. Ortalama 110 cm boyunda ve 40-50 kg ağırlığında olan çizgili sırtlan bir avcıdır. Küçük kemirgenler, kertenkele, kuşları, bazen koyun, keçi gibi hayvanları avlar. Aynı zamanda da leşle de beslenirler. ayrıca kavun, karpuz gibi meyvelerle ve yemişlerle de beslenirler. Çizgili sırtlanların çok zorda kaldıklarında köpek, koyun gibi evcil hayvanlara da saldırırlar.

Çoğu sırtlan türünün gülme sesine benzer çığlıklarının aksine çizgili sırtlan hırlama şeklinde ses çıkartır. Genelde yalnız yaşarlar. Yalnız yaşamaları ve genelde çekingen bir hayvan olup insanlardan kaçmalarından dolayı doğada görülmeleri çok zordur. Doğada 15 yıl kadar yaşayabilirler.

Genelde insandan korkan ve kaçan çizgili sırtlan üzerine gidilirse insanlara da saldırabilirler. Hatay Kırıkhan-Hassa’da da fotoğrafları çekilerek bu bölgede de yaşadıkları kayıt altına alınmıştır. Türkiye Cumhuriyeti yasalarınca koruma altındadırlar ve avlanmaları kesinlikle yasaktır.