X

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü

Dünya Otizm Farkındalık Günü, her yıl 2 Nisan’da uluslararası olarak kabul edilmiş bir gündür. Dünya genelinde otizm ve asperger sendromu dahil otistik spektrum bozukluğu olan bireyler için farkındalık yaratmayı hedeflenmiştir. Yine bu günün bir diğer amacı ise bu konudaki faaliyetlerin arttırılmasını teşvik etmektir. Birleşmiş Milletlerin bu kararı insan haklarını iyileştirmeye yönelik girişim ve çalışmalara ilave edilerek alınmıştır. Birleşmiş Milletlerin sağlıkla ilgili yedi özel günlerinden birisidir, Dünya Otizm Farkındalık Günü.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararıyla 18 Aralık 2007’de 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak kabul edildi ve tanındı. Böylece otizmin araştırılması, teşhisi, tedavisi ve otizmli bireylerin topluma kazandırılması için dünyanın her yerinde organizasyonların ve faaliyetlerin yaygınlaştırılması teşvik edilmeye başlandı. Ayrıca dünya üzerinde otizm sorununa ve yapılan bu faaliyetlere de dikkat çekilmeye başlandı. Bunların doğal sonucu da 2007’den günümüze otizm ile ilgili oldukça önemli mesafeler kat edildi.

Türkiye’de de resmi kurumlar ve sivil toplum kuruluşlar otizm üzerine araştırmalar ve çalışmalar yapmakta, faaliyetlerde bulunmaktadırlar. Bu çalışmalar sonucunda 2016 yılında “Otizm Eylem Planı” oluşturulmuştur. İlgili bakanlıklar, üniversiteler ve diğer resmi kurumlarla otizm üzerine çalışmalar yapan dernekler ve diğer sivil kurumlar mesela tarama, teşhis ve tedavi çalışmaları yapmaktalar.

Otizmli çocuklara bilimin rehberliğinde verilecek eğitim ve destekle bu çocukların topluma çok başarılı birer üye olarak kazandırılmaları mümkündür. Bunun dünyada ve Türkiye’de sayısız örnekleri mevcuttur.